17 od 52 rimskih cesarjev se je rodilo v Srbiji, med njimi tudi sloviti Konstantin Veliki.
4 dni, 342 EUR (polpenzioni, ladja,..).

Srbija in soteska Đerdap


Dediščina rimljanov daleč od doma

Čas potovanja: 4 dni/3 nočitve

Odhodi: od marca do novembra 2024

Prevoz: avtobus

Program potovanja:

1. dan: Slovenija–Sremska Mitrovica–Beograd
Odhod v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja z vmesnimi postanki mimo Zagreba in Slavonije vse do Sremske Mitrovice. Sprehod skozi center mesta in ogled cesarske rimske palače, v kateri je eno izmed svojih knjig napisal tudi sloviti filozof Mark Avrelij. Sremska Mitrovica je svoj vrhunec doživela v času tetrearhije 293 – 313 n.š., ko je bila ena od štirih prestolnic rimskega cesarstva. Vožnja do središča srbske prestolnice. Sprehod po glavni mestni ulici Knez Mihajlovi do ostankov antične trdnjave Singidunum, katere temelje so postavili ravno stari Rimljani. Beograd je znan tudi kot rojstno mesto rimskega cesarja Joviana. Po ogledu prosti čas za samostojne oglede in nakupe. Nato vožnja do hotela in namestitev. V večernih urah možnost večerje na Skadarliji ali na enem izmed splavov na Donavi.

2. dan: Beograd–Lepenski Vir–Narodni Park Đerdap–Kladovo
Zajtrk v hotelu. Vožnja do bližine Kostolca, kjer se nahajajo ostanki velikega rimskega mesta imenovanega Viminacium. V tem nekdanjem rimskem mestu se je nahajal sedež cesarskega namestnika te province in pristanišče Donavske rečne flote. Videli boste ostanke nakita, rimskih sarkofagov, fresk, rimskega akvadukta,… Nadaljevanje vožnje ob Donavi po narodnem parku Đerdap z vmesnimi postanki za fotografiranje na razglednih točkah. Skozi klifnato sotesko si je Donava v več milijonih letih utrla pot proti Črnemu morju. Postanek za ogled neolitskega nahajališča Lepenski Vir, kjer so odkrili ribam podobne figure, ki veljajo za najstarejše monumentalne figure na svetu. V popoldanskih urah vožnja do bližnjega mesta Kladovo in plovba z ladjico po Donavi. Pluli boste mimo ostankov Trajanovega mostu. Rimski cesar Trajan je kot prvi premostil Donavo, s kar 1200 metrov dolgim mostom in zavzel večino ozemlja današnje Romunije. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: Kladovo–Zaječar–Gamzigrad–Niš
Zjutraj zajtrk. Nadaljevanje vožnje po Timočki vinorodni pokrajini do prestolnice vzhodne Srbije, mesta Zaječar. V Zaječaru si boste ogledali Narodni muzej z zbirko izkopanin iz Felix Romuliane, od katerih je najpomembnejša glava rimskega cesarja Galerija. Vožnja do okolice Gamzigrada, kjer se nahaja dobro ohranjena palača rimskega cesarja Galerija–Felix Romuliana s čudovitimi mozaiki.  Vožnja do Niša. Niš je rojstni kraj rimskega cesarja Konstantina Velikega, ki je znan po tem, da je z Milanskim ediktom priznal krščanstvo kot uradno vero rimskega cesarstva. Med njegovo vladavino je mesto doživelo izjemno velik razcvet. Nastanitev v hotelu in večerja. Prenočevanje.

4. dan: Niš–Caričin grad–Slovenija
Zjutraj zajtrk, nato vožnja do bližnje poletne palače Mediane, ki jo je dal zgraditi Konstantin Veliki okoli leta 330 n.š. Videli boste ostanke cesarske palače, krstilnice, kopeli in poganskega svetišča.  Nadaljevanje vožnje do Cesaričinega mesta–Justiniana Prima, ki je dobilo ime po vzhodno rimskem cesarju Justinijanu prvem. Justinijan je želel zgraditi veliko mesto, kar dokazujejo današnji ostanki, ki zavzemajo gornje mesto z ostanki akropole in spodnje mesto. Po ogledu vožnja z vmesnimi postanki za osvežitev mimo Beograda in čez Hrvaško v smeri Slovenije, kamor bomo prispeli v zgodnjih jutranjih urah.

Cena potovanja na osebo je: 342 EUR

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom, cestne in ostale pristojbine, nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v Beogradu v dvoposteljnih sobah in polpenzion v hotelu 3* v Kladovu in Nišu v dvoposteljnih sobah, vstopnino v narodni muzej Zaječar in Felix Romuliano, cesarsko palačo v Sremski Mitrovici, Viminacium, Lepenski Vir, vožnjo z ladjo po Donavi, zunanje oglede po programu, slovensko vodenje, obveznega lokalnega vodnika za oglede po Srbiji, organizacijo potovanja, osnovno nezgodno zavarovanje ter DDV.

Možna doplačila: večerja na Skadarliji  ali večerja na enem izmed splavov na Donavi

Končna cena bo določena na podlagi dogovora glede datuma potovanja, števila udeležencev in morebitnih dodatnih storitev.

Cene pri potovanjih z letali so preračunane na najmanj 30 potnikov, potovanja s 50 sedežnimi turističnimi avtobusi pa na 45 potnikov.

Povpraševanje

Ime in Priimek (obvezno)

Telefon

Vaš eMail (obvezno)

Sporočilo

Prosimo prepišite kodo na modrem ozadju v prazno polje:
captcha

Vaše povpraševanje je neobvezujoče. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Poglejte vse ponudbe v kategoriji: za skupine / za skupine Srbija

  Bogata zgodovina, neskončna modrina morja in prijazni ljudje, 990 EUR
  Vse v ceni potovanja

  Bogata zgodovina, neskončna modrina morja in prijazni ljudje, 990 EUR

  Bogato potovanje: Banja Luka,Trapisti, Pivovarna in etno vasi, 265 EUR
  veselo druženje, vse v ceni potovanja

  Bogato potovanje: Banja Luka,Trapisti, Pivovarna in etno vasi, 265 EUR

  Turčija v vsej svoji lepoti. Spoznajte Kapadokijo, ki vas bo očarala s svojimi naravnimi in zgodovinskimi znamenitostmi. 8 dni, od 1155 EUR
  Turčija v vsej svoji lepoti

  Turčija v vsej svoji lepoti. Spoznajte Kapadokijo, ki vas bo očarala s svojimi naravnimi in zgodovinskimi znamenitostmi. 8 dni, od 1155 EUR