Obiščite zelene jase in nizke gričke Vilne, sprehodite se skozi hanzeatsko zapuščino Talina, prepustite se kulturnim doživetjem Rige....

Potovanje po deželah Baltika


6 dni, letalo

Osnovni podatki o potovanju:
Datum odhoda: 22.10.2022
Čas potovanja: 6 dni
Prevoz: Letalo

Program potovanja:

1. dan: (LJUBLJANA) – BENETKE – VILNIUS/ nočitev
Zbirališče potnikov na bližnjem letališču oz. ob doplačilu prevoz iz Ljubljane. Prijava na polet letala proti Villni, glavnemu in največjemu mestu Litve. Po pristanku vožnja do starega mestnega jedra, ki je s pričo svoje kulturno zgodovinske vrednosti pod zaščito Unesca. utraj ogled glavnih znamenitosti Vilniusa, ki se večinoma nahajajo v enem največjih srednjeveških mestnih središč v Evropi. Baročno mestno središče je od leta 1994 uvrščeno tudi na seznam svetovne kulturne dediščine. Sprehodili se bomo do katedrale, videli ruševine spodnjega gradu, zgradbo univerze… Nastanitev v hotelu in nočitev. Po želji večerni spregod skozi mesto s številnimi romantičnimi lokali in bari.

2. dan: VILNIUS – HRIB KRIŽEV (HILL OF CROSS) – RIGA/ zajtrk, nočitev
Zjutraj po želji vzpon na t.i. Gediminov grad, kjer na voljo muzej z ekonstrukcijo modelov gradov v Vilni iz druge polovice 14.stoletja. na vrhu le tega pa se nahaja čudovita terasa z razgedom na srednjeveško lepotico Vilno. Po želji pa zgolj kava v starem mestnem jedru in nato nadaljevanje poti proti Latviji. Na poti postanek ob Hribu križev oz. t.i. Hill of Cross, ki je eno glavnih romarskih središč na Baltiku. Hrib Križev oz. Kryziu Kalnisu je izjemnega pomena za Litovce. Na hribu se nahaja več kot 100.000 križev vseh velikosti, ki so zanimiv motiv za fotografiranje. Legende in bajke obarvajo zgodovino hriba križev. Prva pisna omemba sega v leto 1850, nekateri pa menijo, da so se križi pojavili že prej, pustili pa so jih žalostni sorodniki žrtev uporov proti ruskemu režimu leta 1831 in kasneje leta 1863. Car je narodno identiteto zatrl z omejevanjem verskega izražanja, zato so bile družine prepovedano častiti mrtve z ustreznim pokopavanjem na pokopališčih. Mnogi verjamejo, da so se križi pojavili konec 19. stoletja, potem ko je prikazen Device Marije z dojenčkom Jezusom prosil vernike, naj s temi ikonami pokrijejo sveti kraj.Nadaljevanje proti Rigi, zvečer nastanitev v hotelu.

3. dan: RIGA IN JURMALA/ zajtrk, nočitev
Dopoldne se bomo podali na ogled starega mestnega jedra latvijske prestolnice Rige, ki velja tudi za najpomembnejše mesto Baltskih držav. Zgodovinsko središče Rige je na seznamu Unescove svetovne dediščine, ki je znano po svoji arhitekturi Art nouveau oz. t.i. Jugendtilu in leseni arhitekturi 19. stoletja. Riga je bila leta 2014 evropska prestolnica kulture, skupaj z Umeo na Švedskem. V njem izstopajo cerkev Sv. Petra s 70 m visokim zvonikom, na katerega se da tudi povzpeti, stolnica, ki velja za največjo na Baltiku, in mačja hiša. Sprehodili se bomo tudi mimo spomenika svobodi in operne hiše. Nekaj prostega časa. Popoldne se bomo odpravili na krajši izlet v bližnjo Jurmalo, ki je bilo v sovjetskih časih eno najbolj mondenih letovišč v državi, o čemer pričajo mnoge vile iz tega obdobja. Tu so nekoč letovali visoki sovjetski funkcionarji, med njimi tudi Hruščov in Brežnjev. Mestece, ki je danes največje letovišče ob Baltiku, se ponaša tudi z dolgo peščeno plažo. Nočitev v Rigi.

4. dan: RIGA – NARODNI PARK GAUJA – TALIN/ zajtrk, nočitev
Zjutraj se bomo odpravili proti Estoniji. Na poti bomo obiskali narodni park Gauja, ki mu zaradi čudovite narave pravijo tudi latvijska Švica. Območje je znano po zanimivih srednjeveških gradovih. Ustavili se bomo na gradu Turaida, nato pa nadaljevali z vožnjo do Talina. Po prihodu se bomo sprehodili po mestnem središču, katerega posebnost je izvrstno ohranjen stari del z obzidji, cerkvami in srednjeveškimi hišami, ki spada na Unescov seznam svetovne dediščine. Povzpeli se bomo na grič Toompea, kjer stoji zanimiva katedrala Aleksandra Nevskega in od koder so čudoviti pogledi na mesto in Finski zaliv. Sledi nastanitev v hotelu.

5. dan: TALLIN ALI IZLET V HELSINKE/ zajtrk, nočitev
Prost dan za samostojno raziskovanje mesta. Predlagamo obisk predela Rocca al Mare, kjer stoji Estonski muzej na prostem (vstopnina ob doplačilu), ki je replika tipične ribiške vasice iz 18. stoletja, obiščete pa lahko tudi bližnji največji nakupovalni center v Estoniji, Rocca al Mare Shopping Centre. Po želji priporočamo izlet do bližnje Finske; zgodaj zjutraj se bomo s trajektom zapeljali v njeno prestolnico Helsinki. Sledi ogled mestnih znamenitosti kot so Senatni trg s stolnico, ki sodi med najbolj prepoznavne podobe Helsinkov, v skalo vklesana cerkev Temppeliaukio, nenavadni Sibeluisov spomenik, kongresna dvorana Finlandia, olimpijski park in ruska cerkev, ki kraljuje nad pristaniščem. Popoldne povratek v Talin.

6. dan: TALIN – BLIŽNJE LETALIŠČE – (SLOVENIJA)/ zajtrk
Prosto dopoldne za samostojno odkrivanje mesteca. zadnje nakuzpe ali zgolj kosilo v starem mestnem jedru. Še nekaj prostega časa do odhoda na letališče, od koder bomo poleteli proti Ljubljani oz. bližnjemu letališču. Ob doplačilu avtobusni prevoz v Ljubljano. Predviden prihod pozno ponoči ali zjutraj naslednji dan.


Cena na osebo:

Odhod: 22.10.2022
 • od 799 € na osebo

V ceno je vključeno:

 • letalski prevoz iz Ljubljane (vključen 1 kos oddane prtljage),
 • letališke in varnostne pristojbine,
 • pet nočitev z zajtrki v hotelih 3/4*, izlet v Trakai in Jurmalo (predvidena imena hotelo so navedena spodaj),
 • avtobusne prevoze po programu,
 • zunanje oglede,
 • spremstvo in organizacijo potovanja.

Dodatna ponudba:

Doplačilo za manjšo skupino:

 • med 15. in 24 potniki 60 €,
 • 25 in 34 potniki 40 €.

Možna Doplačila na poti(informativne cene vstopnin):

 • izlet v Helsinke 69 €
 • vstopnina v Trakai dvorec 7 €
 • vstopnina Turaida 5 €

Možna Doplačila ob prijavi:

 • enoposteljna soba 175 €, večerje 110 € (vključene 4 večerje v hotelu in 1 srednjeveška večerja v Rigi),
 • srednjeveška večerja v Rigi: 37 €
 • izlet v Helsinke: 69 € (min 15 oseb),
 • prevoz iz Ljubljane do Benetk in nazaj: 58 € (min potnikov)

Možen popust:

 • otrok od 2 – 12 let na dodatnem ležišču – 10 % (popust se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka)

Povpraševanje

Ime in Priimek (obvezno)

Telefon

Vaš eMail (obvezno)

Sporočilo

Prosimo prepišite kodo na modrem ozadju v prazno polje:
captcha

Vaše povpraševanje je neobvezujoče. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Poglejte vse ponudbe v kategoriji: / Potovanja

  Prijetno, prvomajsko, avtobusno potovanje v Pariz in obisk zabaviščnega parka Eurodisney, že od 419 EUR
  Odhod: 28.10.2024

  Prijetno, prvomajsko, avtobusno potovanje v Pariz in obisk zabaviščnega parka Eurodisney, že od 419 EUR

  Islandija, pravljična dežela, ki jo je potrebno doživeti, 
že od 1079 EUR
  Med ognjem in ledom, odhod: 26.9.2024

  Islandija, pravljična dežela, ki jo je potrebno doživeti,
  že od 1079 EUR

  Bogastvo narave ob Nilu, čudovita starodavna mesta in templji, umirjeno potovanje v kombinaciji s kratkimi počitnicami.
  Kratke počitnice in starodavni Egipt. Odhodi: 27.7.2024

  Bogastvo narave ob Nilu, čudovita starodavna mesta in templji, umirjeno potovanje v kombinaciji s kratkimi počitnicami.